08 mai 2019

Bucătăria slovacă

Slovacia are o sumedenie de castele medievale foarte bine conservate, peisaje minunate, oameni care ţin la tradiţii şi o gastronomie surprinzătoare. La fel de tradiţionalişti sunt slovacii şi în ceea ce priveşte mesele zilnice, pe care le menţin la număr de trei. Bucătăria slovacă este bogată în preparate pe bază din carne de porc, vită şi pui. Bucătăria este destul de asemănătoare cu cea ardelenească în vest şi cu cea moldovenească în est.

Mâncăruri tradiţionale

Alături de tradiţionala supă de pui sau de roşii, mesele din Slovacia găzduiesc supa de usturoi – cesnakova polievka, un fel de ciorbă de burtă. Slovacii au tot felul de supe, localnici din nord având un fel peferat, care seamănă identic cu borşul moldovenesc. În această ţară, un foarte popular fel principal este gulaşul, adică carnea înăbuşită în sos aromat, însă tipice sunt şi felurile de mâncare din legume cum ar fi conopida prăjită – smazeny kvetak. Cu toate acestea, mâncarea naţională se numeşte bryndzove HALUSKY şi constă într-un fel de găluşti mai mici din cartof şi amestecate cu brânză sărată de oaie şi cu jumări deasupra. De altfel, găluştile „knedliki”reprezintă preparatul specific comunităţii slovace. Preparate din făină, apă, drojdie şi sare pot fi simple sau umplute cu brânză sau acoperite cu sos din belşug şi servite cu cărnuri în locul clasicelor garnituri de cartofi sau orez. Cârnaţii sunt la loc de cinste în bucătăria slovacă, la fel ca şi toba, care aici se numeşte tlacenka. Alte feluri de mâncare, apreciate atât de localnici cât şi de străinii care ajung în Slovacia sunt zemiakove placky – clatite din cartofi prăjite în ulei, kapustnica, un fel de ciorbă de varză, laskonky – gogoşi cu alune şi cremă, trotle – biscuiţi sub formă de rondele serviţi cu cremă de ciocolată la mijloc, treska – salata de cod cu maioneză, ceapă şi morcov. În ceea ce priveşte deserturile, în afară de găluştile dulci, întâlnim de asemenea scoverzile şi clătitele – palacinky precum şi karlovarske oplatky – nişte foi de tort cu cremă de ciocolată sau de nucă sau cornuleţe dulci – rohlicky.

Mari consumatori de bere

Cu câteva sute de feluri, unele cu mărci celebre, precum şi cu micile fabrici ale căror produse nu sunt cu nimic mai prejos, berea se impune ca o componentă esenţială a tradiţiei slovace. Ritualurile berii nu ţin numai de producţia sa, ci şi de modul cum este turnată şi băută. Specialiştii şi degustătorii acestui domeniu susţin că berea trebuie turnată încet, aproape cu evlavie, căci numai astfel este garantat esenţialul: cantitatea şi calitatea spumei din halbă. Slovacii preferă şi vinul, în principal alb, zona de sud a ţării, de lângă bazinul Dunării, fiind aleasă pentru cultivarea soiurilor albe de viţă-de-vie. Vinurile locale se aseamănă cu cele Riesling germane, însă sunt şi vinuri dulci, numite Tokaj, produse în regiunile de la graniţa de sud. Slovacia produce şi băuturi spirtoase – Slivovica (rachiu de prune) şi Hruskovica (rachiu de pere).

Be Sociable, Share!
[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


  • *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>