14 Jun 2019

Bucătăria daneză

0 Comment

Bucătăria daneză

Tradițiile culinare ale Danemarcei diferă de la zonă la zonă, în funcție de istoria acesteia. Este o bucătărie specifică tuturor țărilor scandinave, bazată în principal pe hrană sărată și marinată.   Bucătăria daneză este nepretențioasă și hrănitoare, bazându-se pe ingrediente simple, care nu cer combinații surprinzătoare, care sunt preparate marine și din carne, cartofi și cereale. Foarte des utilizată pe mesele danezilor este pâinea de secară, pe care aceștia o consumă după rețete ce datează de mai bine de două sute de ani.   Printre cele mai des consumate feluri de mâncare se numără vandgrod (terci din cereale cu apă, de regulă foarte des folosit fiind ovăzul), bleflosk (cod deshidratat) sau guleorter (supă de mazăre boabe).   De asemenea, gastronomia daneză este recunoscută pentru supa de fructe, găluștele din carne sau peștele prăjit în crustă de aluat și codul fiert, servit cu muștar. Ca desert, foarte des se întâlnesc covrigii din aluat cu migdale (kransekage) sau șarlota de mere, cu crutoane și fructe confiate (blekage).   Clătite ruladă   Ingrediente:   Pentru aluat:   4 ouă   125 g de făină   500 ml lapte dulce   1 linguriță de sare   Pentru cremă:   1-2 cepe   1 ardei gras (sau capia) roșu   200 g de carne de pui   200 g de cremă de brânză   1 linguriță de ulei pentru prăjit   cașcaval (opțional)   Mod de preparare:

  1. Se face un aluat din ingredientele amintite mai sus și se toarnă într-o tavă mai mare, pe hârtie de copt.

 

  1. Se pune totul la cuptor și se lasă la copt, timp de 30-35 de minute, la 200 de grade.

 

  1. Compoziția va forma o clătită mai mare, care se lasă la răcit, odată scoasă din cuptor.

 

  1. Între timp, se prepară umplutura. Într-o tigaie, se pune uleiul la încins, după care se adaugă ceapa și ardeiul, tăiate cubulețe.

 

  1. Apoi, la câteva minute, se adaugă puiul, tăiat fâșiuțe.

 

  1. După ce acestea s-au călit, se iau de pe foc, se lasă la răcit, apoi se amestecă întreaga compoziție cu crema de brânză.

 

  1. Compoziția astfel obținută se adaugă peste clătită, care se rulează sub formă de ruladă.

 

  1. Deasupra, se presară cașcaval ras, după care se mai pune aproximativ 15 minute în cuptorul încins la 200 de grade, până se topește cașcavalul.

 

  1. Se servește caldă.

Supă cremă de dovlecel   Ingrediente:   40 g de unt   1 ceapă   500 g de dovlecel   1, 250 l de apă   2 ouă   2 lingurițe de parmezan mărunt   sare, piper, condimente   Mod de preparare:

  1. Într-un vas, se topește untul, peste care se adaugă ceapa tocată mărunt, ce se lasă la călit.

 

  1. Dovlecelul se taie mărunt și se lasă aproximativ 5 minute la călit, împreună cu ceapa.

 

  1. Se pune apa la fiert, peste care se adaugă dovlecelul și ceapa, iar mai spre final, se pun și condimentele.

 

  1. După ce totul a fiert, se mixează până se formează un fel de pastă din compoziția obținută.

 

  1. Ouăle se bat cu parmezanul și se adaugă peste supă, puțin câte puțin, ca să nu se formeze cocoloașe. 6. Se servește cu pâine caldă și unt.

Tarte cu pui, în sos de asparagus   Ingrediente:   1 pui   1 l apă   1 linguriță de sare grunjoasă   2 cutii de asparagus (sparanghel) tăiat   60 g de unt   60 g de făină   4 cești de supă de pui   piper   25 de forme de tartă   măcriș sau pătrunjel pentru ornare   Mod de preparare:

  1. Se spală bine puiul și se pune la fiert, în apa care clocotește.

 

  1. Se lasă la fiert aproximativ 30 de minute.

 

  1. După ce s-a răcit, puiul se taie în fâșii mai groase.

 

  1. Apa unde a fiert puiul nu se aruncă, ci se folosește pentru prepararea sosului.

 

  1. Într-un vas, se pune untul și se lasă la încins, la foc normal, după care se adaugă făina, amestecându-se continuu, până când compoziția capătă un pic de culoare.

 

  1. Se adaugă supa de pui, iar când clocotește, se adaugă asparagusul, lăsându-se la fiert.

 

  1. Când aceasta fierbe, se adaugă și puiul tăiat fâșiuțe, apoi se pune sarea.

 

  1. Tartele se încălzesc timp de 5 minute, la cuptorul încins la 200 de grade.

 

  1. Deasupra, se adaugă compoziția formată și se ornează cu puțin măcriș sau pătrunjel.

Gogoșele Aebleskiver   Ingrediente:   2 albușuri de ou   2 căni de făină   2 lingurițe de praf de copt   o linguriță de zahăr   ½ linguriță de bicarbonat   ½ linguriță de sare   4 lingurițe de unt topit   2 căni de smântână   o ceașcă de ulei   gem   zahăr pudră   Mod de preparare:

  1. Se bat albușurile spumă.

 

  1. Se amestecă separat făina, praful de copt, bicarbonatul, zahărul, untul topit și smântâna, până când acestea se omogenizează.

 

  1. La sfârșit, se adaugă încet albușurile de ou.

 

  1. Se ia o lingură de aluat, se formează o compoziție sub forma unei mingiuțe și se pune în uleiul încins, la prăjit.

 

  1. Se servesc cu sirop, gem și zahăr pudră pe deasupra.

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


  • *